Doodziek
We worden doodziek van Corona allemaal zo langzamerhand. Ik merk dat in zit zinnetje wat mij betreft de essentie van de problematiek aan de orde komt. Want we worden niet allemaal doodziek van het virus zelf. Maar sociaal, maatschappelijk en economisch worden we er wel allemaal doodziek van…
Kritische vragen
Er zijn nog steeds heel veel vragen te stellen: Maar Hoe ziek worden we? En wie wordt er ziek? Wie gaan er dood aan en waarom? Waarom zijn er zulke lokale verschillen? Wat werkt wel en wat niet? Hoe managen we deze crisis? Wie managed deze crisis? Luisteren we alleen maar naar de wetenschap? Of gebruiken we ons gezond verstand? Nemen we zelf verantwoordelijkheid? Geeft de overheid het goede voorbeeld? Durven we te experimenteren om erachter te komen wat wel en niet werkt? Zijn economie en gezondheid twee verschillende dingen of zijn die veel meer verweven dat we denken? Wat hebben we geleerd in deze crisis en van wie? En wat betekent dat voor het beleid?
Heel veel vragen. Kritische vragen. Maar geen onlogische vragen lijkt me. Maar worden die kritische vragen ook gesteld (laat staan beantwoord) waar het beleid gemaakt wordt? In het OMT? Binnen het RIVM? Binnen het kabinet?
Probleempolderen
Ik denk dat ik het antwoord weet: veel en veel te weinig. Want je mag de brandweer niet storen tijdens het blussen (dat is waar maar als de brand voorbij is moet je aan de slag met brandpreventie). Alle neuzen moeten dezelfde kant op (goeie teams kunnen feedback geven en elkaar tegenspreken). “De wetenschap” bepaalt (is in een crisis niet handig want altijd achteraf en dus als het te laat is). Als je kritische vragen stelt word je al snel als complotdenker of viruswaanzinnige wappie neergezet. Klokkenluiders, criticasters, luizen in de pels….. wij gaan daar in Nederland niet zo goed mee om. Wij leggen de verantwoordelijkheid graag bij de ander, draaien om de hete brij heen en dekken onszelf liever in. Wij houden van Jaknikkers. Kortom we polderen onszelf liever de problemen in.
Samendenken
Hoe kan het anders? Door tegenspraak juist te stimuleren en vervolgens te omarmen. Door feedback te vragen van mensen waarvan je weet dat ze het niet direct met ze eens zijn. Door verantwoordelijkheid te nemen voor een besluit dat gedragen wordt. Door verschillende denkstijlen te waarderen en te benutten. Door vrij te denken, dwars te denken, recht te denken, krom te denken, analytisch, associërend, creatief,
….. Kortom: door samen te denken. Samendenken betekent samen werken aan een vraagstelling, probleem, opdracht. Maakt niet uit wat de inhoud is.
Actie!
Maar wat betreft de Corona problematiek zou ik met name de heren De Jonge, Van Dissel en Rutte hier mee aan de slag te gaan. Want dat is van levensbelang. Niet alleen qua gezondheid maar ook van economie. En economie betekent ook gezondheid. Daarom: Hugo, Mark, Jaap, wil je meer weten over samendenken kijk gerust eens hier. Zouden meer mensen moeten doen overigens 🙂
Geo van Dam
Co-founder Bijzondere Breinen
Voorzitter European Brains at Work
Founder EFFEQT